Ako nemate ništa protiv muffina, svidjet će vam se i jednostavni biskvitni kolač s komadićima čokolade koji miriše na vaniliju. Bez kompliciranih sastojaka i gnjavaže u kuhinji, za malo više od sat vremena dobit ćete sočnu poslasticu koju je teško prestati jesti.
Sastojci za kolač s komadićima čokolade:
210 g brašna
1 i 1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
55 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
60 ml ulja
200 g šećera
2 velika jaja
1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije
180 ml mlaćenice ili mlijeka
170 g komadića čokolade
Priprema kolača s komadićima čokolade:
– Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite kalup za kruh (veličine 23 x 13 cm).
– U srednjoj zdjeli prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. Stavite na stranu.
– Miksajte maslac, ulje i šećer na srednjoj brzini oko 4 minute, dok ne postane svijetlo i pahuljasto.
– Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i miksajte dok se ne sjedini.
– Na maloj brzini umiješajte smjesu s brašnom u 3 dodavanja, naizmjenično s mlaćenicom ili mlijekom, počevši i završavajući s brašnom.
– Umiješajte komadiće čokolade.
– Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i zagladite vrh.
– Pecite 45-60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Ako vrh prebrzo porumeni tijekom pečenja, labavo prekrijte posudu aluminijskom folijom.
– Nakon pečenja ostavite kolač da se potpuno ohladi na rešetki. Poslužite na sobnoj temperaturi.