Jedenje a vegan, vegetarijanska ili lakto-ovo vegetarijanska ishrana značajno smanjuje ukupan rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i ranog umiranja od kardiovaskularnih bolesti, prema novoj “kišobran” analizi više od 20 godina istraživanja.
Krovni pregled razmatra postojeće metaanalize velikog broja studija, pružajući pogled na visokom nivou postojećeg istraživanja o nekoj temi.
Pored smanjenja kardiovaskularnih faktora rizika kao što su krvni pritisak i holesterol, krovna analiza je otkrila „zaštitni efekat“ za specifične karcinome, uključujući „jetru, debelo crevo, gušteraču, pluća, prostatu, bešiku, melanom, bubrege i ne-Hodgkinov limfom, ” rekao je glavni autor dr. Angelo Capodici, diplomirani student zdravstvenih nauka, tehnologije i menadžmenta na Scuola Superiore Sant’Anna u Pizi, Italija.
Vegetarijanci ne jedu nikakvo životinjsko meso, dok lakto-ovo verzija vegetarijanstva dozvoljava mliječne proizvode i jaja dok isključuje sve meso, perad i ribu. Veganstvo, stroži oblik vegetarijanstva, zabranjuje sve prehrambene proizvode napravljene od mesa, peradi i morskih plodova, kao i sve nusproizvode životinjskog porijekla poput želatine.
Međutim, zaštitna priroda dijete može biti sabotirana ako napravljeni su loši izbori ishrane, rekli su autori studije putem e-pošte.
“Dijete koje naglašavaju konzumaciju nezdravu biljnu hranukao što su voćni sokovi, rafinirane žitarice, čips, pa čak i gazirani gazirani napitci” mogli bi se suprotstaviti pozitivnim efektima biljne prehrane za zdravlje, rekla je koautorica studije dr. Federica Guaraldi, medicinski direktor odjela za hipofizu na Institutu za neurološke nauke IRCCS u Bolonji u Italiji.
Voćni sokovikoji su “puni šećera ili zaslađivača,” rekao je Guaraldi, “nedavno je dokazano da imaju štetan utjecaj na metabolizam jednako ili čak više od bijelog šećera.”
Istraživači su odavno znali da ljudi koji se pridržavaju biljne prehrane često žive zdraviji život puno vježbanja i izbjegavanja hrane i pića zaslađene šećerom, rafiniranih žitarica, grickalica, alkohola i duhana, navodi studija.
“Ono što se ovdje pripisuje dijeti može dijelom biti posljedica drugih životnih navika”, rekao je dr. David Katz, specijalista za preventivu i medicinu načina života koji je osnovao neprofitnu organizaciju Inicijativa za pravo zdravlje, globalna koalicija stručnjaka posvećena medicini načina života zasnovanoj na dokazima. On nije bio uključen u studiju.
“To je, međutim, mala briga”, rekao je Katz u e-poruci. “Neto učinak obrazaca ishrane koji preovlađuju biljke jasno je povoljan za ključne zdravstvene ishode čak i ako se neke od uočenih koristi mogu pripisati drugim načinima života.”
U stvari, usvajanje biljne ishrane, čak i bez dodatne vježbe, i dalje bi moglo donijeti zdravstvene koristi, prema novembarskoj studiji o blizancima koju je uradio Christopher Gardner, jedan od koautora krovne analize. objavljeno u srijedu u časopisu PLOS One.
U studiji iz 2023. godine, zdravi blizanci koji su jeli vegansku ishranu osam sedmica imali su manje “loše” lipoprotein niske gustineili LDL, holesterol, bolje nivoa šećera u krvi i veći gubitak težine od braće i sestara koji su jeli dijetu od mesa i povrća, prema Gardneru, istraživačkom profesoru medicine u Istraživačkom centru za prevenciju Stanford u Palo Altu u Kaliforniji.
Jedan od razloga za to može biti nutritivni poticaj koji biljke daju, uključujući visok nivo vitamina, minerala i drugih supstanci s antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem, a istovremeno smanjuju upalni utjecaj mesa i prerađene hrane, kažu autori.
“Biljke imaju više vlakana (životinjska hrana ima nula), manje zasićenih masti i nula holesterola (sva životinjska hrana ima holesterol)”, rekao je Gardner u mejlu. “Potpuno zasebna kategorija su fitokemikalije (bukvalno, ‘biljne hemikalije’) kao što su antioksidansi. Po definiciji nema fitokemikalija u životinjskoj hrani.”
Nema mesa, živine ili morskih plodova, ali mliječni proizvodi i jaja su OK
Novi pregled analizirao je 48 metaanaliza koje su istraživale utjecaj vegetarijanske ili veganske prehrane na razvoj raka, kardiovaskularnih bolesti i rane smrti.
“Analizirali smo recenzije s obzirom na vegansku i vegetarijansku prehranu potpuno isključiti meso, živinu i morske plodove,” rekao je koautor studije dr. Davide Gori, vanredni profesor biomedicinskih i neuromotoričkih nauka na Univerzitetu u Bolonji u Italiji.
„Tačnije što se tiče vegetarijanske prehrane, lakto-vegetarijanske (dozvoljavaju određene mliječne proizvode kao što su jogurt, sir i mlijeko), ovo-vegetarijanske (dozvoljavaju cijela jaja, bjelanjke i namirnice koje sadrže jaja kao što su majonez, rezanci od jaja i određene pečene roba), (i) lakto-ovo-vegetarijanska ishrana je uključena”, rekao je Gori u mejlu.
Međutim, isključene su vegetarijanske ishrane koje ograničavaju, ali ne i potpuno isključuju određene vrste mesa i ribe, kao što su pesko- ili pol-vegetarijanska ishrana, rekao je.
Pregled je otkrio da je konzumiranje ovih biljnih dijeta smanjilo rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i upala utječući na faktore rizika kao što su indeks tjelesne mase, glukoza natašte i druge mjere kontrole šećera u krvi, te sistolni (gore) i dijastolički (donji) merenja krvnog pritiska.
Međutim, nije bilo koristi od jedenja biljaka za trudnice, što je “intrigantno otkriće” koje treba dalje istraživati, rekao je Guaraldi sa IRCCS Instituta za neurološke nauke. Takođe je moguće da hormoni trudnoće mogu uticati na nalaze, a „ne možemo isključiti da su učesnici uzimali suplemente tokom perioda istraživanja koji su mogli da izmijene uticaj ishrane na razmatrane parametre“.
Budući da se određeni vitamini i minerali lakše pronalaze i apsorbiraju iz mesa, mliječnih proizvoda ili ribe, vegetarijanci i vegani moraju poduzeti dodatne mjere opreza kako bi ih dodali u svoju prehranu, kažu stručnjaci.
Osim ako prehrana nije pažljivo optimizirana, dodatni izvori B12, kalcija, željeza, cinka, joda i vitamina D mogu biti potrebni da bi se izbjegao nedostatak, prema Mayo Clinic.
“Gvožđe je još jedan nutrijent koji je teže dobiti potpuno veganskom prehranom”, dodao je Gardner. „Mnoge namirnice biljnog porekla imaju relativno visok sadržaj gvožđa (pasulj/mahunarke). Opet, suplementi mogu biti od pomoći.”
Proteini su također izazov, ali dobri izvori u biljkama su mahunarke kao što su leća, slanutak i pasulj, orasi, sjemenke, cjelovite žitarice i proizvodi od soje kao što su edamame, tempeh i tofu.
Zamjene za prerađeno meso su također opcije, kažu stručnjaci, ali zbog prerade mogu biti pakirane s natrijem, pa pažljivo čitajte etikete.
Datum i vrijeme objave: 2024-05-16 00:40:17
POPULARNO:
- Abazović postavlja pitanje Spajić Info
- MILAN KNEZEVIĆ POSLAO ODGOVOR NA PIZZULU! “Tonio Picula ima problem sa crkvenim kalendarom”
- Snoop Dogg je nosio baklju na otvaranju Olimpijskih igara: ‘Učinio sam nešto danas!’
- Najčešće higijenske greške
- 6 originalnih stajlinga za plažu
- Spektakularnom ceremonijom na rijeci Seni otvorene Olimpijske igre u Parizu!
- Vlada je predložila Obradovića za člana i izabrala direktora Info instituta Simo Milošević
- Olimpijske igre u Parizu su otvorene! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo je ceo svet