Bilo da su u piti, smoothiesu ili desertu, treÅ¡nje su neizostavan sastojak brojnih kulinarskih remek-djela, a upravo zato donosimo i fine recepte! Vjerujemo da ih najviÅ¡e volite svjeÅŸe i upravo ubrane s drveta, ali treÅ¡nje su voÄe koje se moÅŸe iskoristiti na puno razliÄtih naÄina. Pa ako je veÄ sezona, zaÅ¡to je ne maksimalno iskoristiti? TreÅ¡nje su viÅ¡estruko upotrebljive â mogu se jesti svjeÅŸe, koristiti u pripremi raznih jela i piÄa te kao sastojak u slasticama poput pita, kolaÄa i sladoleda. Osim toga, kako god spremali treÅ¡nje, dobro je znati da one obiluju vitaminom C, kalijem i antioksidansima. Sastojci: 1 Å¡alica pÅ¡eniÄnog braÅ¡na 1 ÅŸlica Å¡eÄera 1 ÅŸliÄica praÅ¡ka za pecivo Prstohvat soli 1 Å¡alica biljnog mlijeka (poput bademovog ili sojinog) 1 ÅŸlica biljnog ulja (npr. kokosovo ili ulje suncokreta) 1 Å¡alica svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i narezanih Biljno ulje za peÄenje Priprema: U velikoj zdjeli pomijeÅ¡ajte braÅ¡no, Å¡eÄer, praÅ¡ak za pecivo i sol. Postepeno dodajte biljno mlijeko i ulje te mijeÅ¡ajte dok ne dobijete glatku smjesu. NjeÅŸno umijeÅ¡ajte narezane treÅ¡nje u smjesu za palaÄinke. Zagrijte malo biljnog ulja na tavi na srednje jakoj vatri. Ulijte malu koliÄinu smjese za palaÄinke na tavu i pecite dok se na povrÅ¡ini ne pojave mjehuriÄi, a rubovi ne postanu Ävrsti. Okrenite palaÄinku i pecite s druge strane dok ne postane zlatno smeÄa. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite svu smjesu. PosluÅŸite palaÄinke toplo s dodatkom javorovog sirupa ili preljeva od Äokolade po ÅŸelji. Sastojci: 1 Å¡alica svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i odstranjenih koÅ¡tica 1 zrela banana, oguljena 1 Å¡alica biljnog mlijeka (bademovo, sojino ili kokosovo) 1 ÅŸlica agavinog sirupa (po ÅŸelji) Led po ÅŸelji Priprema: Stavite sve sastojke u blender. Miksajte na visokoj brzini dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte viÅ¡e biljnog mlijeka za ÅŸeljenu konzistenciju. PosluÅŸite smoothie odmah kada ga napravite. Sastojci: 2 Å¡alice svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i odstranjenih koÅ¡tica 1 zreli avokado, oguljen i narezan na kockice 1/4 Å¡alice pistacija, nasjeckanih Priprema: Operite i oÄistite treÅ¡nje te ih odstranite koÅ¡tica. NareÅŸite avokado na kockice. PomijeÅ¡ajte treÅ¡nje, avokado i nasjeckane pistacije u zdjeli. PosluÅŸite kao lagani desert. Sastojci: 2 Å¡alice pÅ¡eniÄnog braÅ¡na 1/2 Å¡alice smeÄeg Å¡eÄera 2 ÅŸliÄice praÅ¡ka za pecivo 1/2 ÅŸliÄice sode bikarbone Prstohvat soli 1 Å¡alica bademovog mlijeka 1/2 Å¡alice biljnog ulja (npr. ulje suncokreta ili kokosovo) 1 ÅŸlica jabuÄnog octa 1 ÅŸlica ekstrakta vanilije 1 1/2 Å¡alice svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i odstranjenih koÅ¡tica Priprema: Zagrijte peÄnicu na 180°C i pripremite kalupe za muffine. U zdjeli pomijeÅ¡ajte braÅ¡no, smeÄi Å¡eÄer, praÅ¡ak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte bademovo mlijeko, biljno ulje, jabuÄni ocat i ekstrakt vanilije te mijeÅ¡ajte dok ne dobijete glatku smjesu. NjeÅŸno umijeÅ¡ajte svjeÅŸe treÅ¡nje u smjesu za muffine. Rasporedite smjesu u kalupe za muffine. Pecite muffine u zagrijanoj peÄnici 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno smeÄi. Ostavite da se muffini malo ohlade prije posluÅŸivanja. Sastojci: 2 Å¡alice svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i odstranjenih koÅ¡tica 1/2 Å¡alice soka od nara 1 ÅŸlica svjeÅŸe naribanog Äumbira 2 ÅŸlice agavinog sirupa Prstohvat soli Priprema: U maloj posudi pomijeÅ¡ajte sok od nara, naribani Äumbir, agavin sirup i prstohvat soli. Dodajte treÅ¡nje u umak i njeÅŸno promijeÅ¡ajte. Ostavite da se treÅ¡nje mariniraju najmanje 30 minuta prije posluÅŸivanja. PosluÅŸite kao aromatiÄan dodatak uz veganske curryje ili tofu jela. Sastojci: 2 Å¡alice svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i odstranjenih koÅ¡tica 1/4 Å¡alice balzamiÄnog octa 2 ÅŸlice agavinog sirupa Prstohvat soli Priprema: U posudi pomijeÅ¡ajte balzamiÄni ocat, agavin sirup i prstohvat soli. Dodajte svjeÅŸe treÅ¡nje u marinadu i njeÅŸno promijeÅ¡ajte. Ostavite da se treÅ¡nje mariniraju najmanje 30 minuta prije posluÅŸivanja. PosluÅŸite kao ukusan prilog uz jela od povrÄa ili veganske sireve. Sastojci: 2 Å¡alice svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i odstranjenih koÅ¡tica 1 Å¡alica punomasnog kokosovog mlijeka (iz konzerve) 1/4 Å¡alice agavinog sirupa ili javorovog sirupa 1 ÅŸliÄica ekstrakta vanilije Prstohvat soli Priprema: Operite i oÄistite treÅ¡nje te ih odstranite koÅ¡tica. U blenderu ili procesoru za hranu, pomijeÅ¡ajte treÅ¡nje, kokosovo mlijeko, agavin sirup, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Blendajte smjesu dok ne postane glatka i kremasta. Ako smjesa nije dovoljno slatka, moÅŸete dodati viÅ¡e agavinog ili javorovog sirupa prema ukusu. Prebacite smjesu u posudu za zamrzavanje. Zamrznite smjesu oko 4-6 sati ili dok ne postane Ävrsta, povremeno je mijeÅ¡ajuÄi svakih sat vremena kako bi se sprijeÄilo stvaranje kristala leda. Prije posluÅŸivanja, izvadite sladoled iz zamrzivaÄa i ostavite ga da odstoji nekoliko minuta kako bi omekÅ¡ao. PosluÅŸite sladoled od treÅ¡anja u kornetu, zdjelici ili kao desert uz dodatak svjeÅŸih treÅ¡anja ili preljeva po ÅŸelji. Sastojci: Za tijesto: 2 Å¡alice pÅ¡eniÄnog braÅ¡na 1/2 Å¡alice veganskog margarina (hladnog) 1/4 Å¡alice hladne vode Prstohvat soli Za nadjev: 4 Å¡alice svjeÅŸih treÅ¡anja, oÄiÅ¡Äenih i odstranjenih koÅ¡tica 1/2 Å¡alice smeÄeg Å¡eÄera 2 ÅŸlice kukuruznog Å¡kroba 1 ÅŸliÄica ekstrakta vanilije Prstohvat soli 1 ÅŸlica svjeÅŸe iscijeÄenog soka od limuna Priprema: Priprema tijesta: U velikoj zdjeli pomijeÅ¡ajte braÅ¡no i sol. Dodajte hladni veganski margarin i trljajte ga prstima s braÅ¡nom dok smjesa ne postane Ävrsta. Postepeno dodajte hladnu vodu i mijeÅ¡ajte dok se tijesto ne formira. Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Priprema nadjeva: U zdjeli pomijeÅ¡ajte treÅ¡nje, smeÄi Å¡eÄer, kukuruzni Å¡krob, ekstrakt vanilije, sol i svjeÅŸe iscijeÄeni sok od limuna. Ostavite smjesu treÅ¡anja da odstoji oko 10 minuta kako bi se Å¡eÄer i kukuruzni Å¡krob rastopili. Priprema pite: Zagrijte peÄnicu na 190°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva dijela. Na lagano pobraÅ¡njenoj povrÅ¡ini razvaljajte prvi komad tijesta na krug koji je malo veÄi od veliÄine vaÅ¡e posude za peÄenje. PoloÅŸite prvi krug tijesta u posudu za peÄenje i poravnajte ga. Dodajte pripremljeni nadjev od treÅ¡anja preko tijesta u posudi. Razvaljajte drugi komad tijesta na drugi krug i stavite ga preko nadjeva od treÅ¡anja. Pritisnite rubove tijesta kako biste zatvorili pitu. Napravite nekoliko rezova na vrhu tijesta kako bi para mogla izaÄi tijekom peÄenja. Pecite pitu u zagrijanoj peÄnici 45-50 minuta ili dok tijesto ne postane zlatno smeÄe. Ostavite pitu da se malo ohladi prije rezanja. PosluÅŸite je toplu ili hladnu, uz dodatak veganskog sladoleda ili preljeva po ÅŸelji. Foto: Pexels, AnnaPustynnikova, Wirestock iStock / Getty Images Plus via Getty Images;
Datum i vrijeme objave: 2024-05-17 08:00:25Recepti s trešnjama
TreÅ¡nje u palaÄinkama
Smoothie od banane i trešanja
Trešnje s avokadom i pistacijama
Trešnje u muffinima
TreÅ¡nje u umaku od nara i Äumbira
TreÅ¡nje u marinadi od balzamiÄnog octa
Veganski sladoled od trešanja
Fina pita od trešnje
ProÄitajte: Smoothie, torte i napici â recepti s jagodama koje Äete lako pripremiti kod kuÄeÂ
POPULARNO:
- Objavljena je prva mapa izgubljenog kontinenta Zemlje
- VIDEO Pogledajte veliku pijavicu kod Vinkovaca: ‘Nije dugo trajala, veÄu nisam vidio’
- Prevrnuo se kamion na auto-putu
- Pet navika koje uništavaju vaš vrt: Obavezno obratite paşnju na ovo
- NajveÄi sportski spektakl u Bosanskoj Posavini lani je oko ringa na otvorenom pratilo 5000 ljudi
- SluÅŸbena kolekcija majica razveselit Äe oboÅŸavatelje Olivera DragojeviÄa
- TuÅŸilaÅ¡tvo BrÄko: Zbog kraÄe novca iz crkve OsuÄen na deset mjeseci zatvora (BrÄko, 26.7.2024. g…
- JoÅ¡ jedna prijava protiv zvorniÄkih policajaca zbog premlaÄivanja u stanici