Sa svojim brojnim neugodnim simptomima, menopauza može biti vrlo stresna za svaku ženu. To može ometati njeno svakodnevno funkcionisanje, stvarajući osjećaj nelagode i anksioznosti. Ali na našu sreću, priroda je naš najbolji prijatelj i saučesnik na kojeg se i ovoga puta možemo osloniti. Potvrđeno iz ličnog iskustva! Kada osetim svoje perimenopauza uvukla u život jedne letnje večeri i najavila neočekivani nalet vrućine, prvo sam tražio glavnog krivca u klima-uređaju, iako je savršeno radio svoj posao. Nespreman na nagli porast temperature, trčao sam po kući u potrazi za obožavateljicom, a da nisam ni slutio da me na vratima života čeka novi posjetilac. to, menopauza tiho je pokucala, a ja sam morao da joj otvorim vrata – spremna ili ne za promene koje mi je donosila. Kako su se neugodnost valunga nastavila ponavljati narednih dana, počeo sam da istražujem taj fenomen. Nije bilo teško igrati ulogu slavnog Šerloka Holmsa jer sam pošao od dobro formulisane pretpostavke – mojih godina. Četrdeset tri – nije mnogo, pomislila sam, ali ipak dovoljno za prve simptome perimenopauze (što je kasnije potvrdio i moj ginekolog). A onda sam na glavu stavio prepoznatljivu četvrtastu kapu poznatog detektiva i s predanošću sličnom njegovoj zaronio u svijet otkrivanja i pronalaženja rješenja. Pa, neću dozvoliti da mi lupetanje ventilatora i mahnito prilagođavanje klime skoro da se smrzava smetaju u svakodnevnom životu?!? Moje istraživanje je pokazalo, srećom, da postoji mnogo stvari koje mogu stati na put talasima, koji su me doveli u stanje djetinjastog oduševljenja, širokog osmijeha i nagradili osjećajem sigurnog pobjednika. Suvi gomolji zlatne mačje trave Kao prvi konkretan korak, sjećam se da sam nakon cjelonoćne detektivske seanse bukvalno u gluho doba noći otrčala u dežurnu apoteku (iako nije bila iza ugla) i kupila kapsule peruanskog zlata. maca, čudesna adaptogena biljka koja svojim još čudesnijim moćima pomaže u ravnoteži hormona i vraćanju organizma u homeostazu. Zlatni/peruanski mak (Lepidium meyenii) je riznica bogata vitaminima B grupe, kalcijumom, cinkom, gvožđem i drugim mineralima. Njegova snaga je u tome što vrlo uspješno utiče na ravnotežu hormona, izdržljivost organizma (povećava opću energiju organizma), čime podstiče fizičko i psihičko zdravlje, odnosno pamćenje. Takođe je bogat flavonoidima koji smanjuju anksioznost i depresiju. Postoji nekoliko vrsta peruanske mačke, a mi sami, prema njenoj snazi, možemo izabrati onu koja nam najviše odgovara. Jedino što se njegova konzumacija ne preporučuje kod Hashimoto sindroma i karcinoma, te ga treba oprezno koristiti tokom trudnoće i dojenja, iako nema potvrđenih rezultata da ima negativne efekte. Maca je poznata kao “ginseng s Anda”, a Inke i drugi domorodački narodi peruanskih Anda hrane se njenim korijenom više od 2.000 godina. Jede se pečena, sušena, pomešana sa mlekom ili kao sastavni deo drugih jela. Brojna istraživanja ističu pozitivan uticaj make na ravnotežu hormona u menopauzi. Tako je istraživanje objavljeno u časopisu 2006. godine Međunarodni časopis za biomedicinske nauke otkrili su da maca može stimulirati proizvodnju estrogena i ublažiti simptome menopauze, posebno valunge i noćno znojenje. Autori istraživanja su zaključili da mak nudi prirodnu pomoć ženama u perimenopauzi. Nuspojave nisu poznate, ali se ne preporučuje uzimanje visokih doza (više od 3 g dnevno) duže od 4 mjeseca neprekidno. I tako su me valungi nakon nekog vremena odmahnuli i krenuli na put bez povratka. Tih sam dana, nakon više istraživanja, zlatnom maku pridružio čitavu armiju drugih čudesnih biljaka koje su obilovale fitoestrogenima. Bilo je: mahunarki (leća, pasulj, slanutak, pasulj, soja), integralnih žitarica (proso, zob, heljda, kukuruz, amarant, kinoa), sjemenki lana i bundeve, bobičastog i koštičavog voća, poput borovnice i šljive. Saznala sam da i brokula i rikola ublažavaju simptome menopauze, pa sam ih počela češće dodavati na jelovnik. Počela sam da doručkujem i mahunarke – omiljeni mi je postao namaz od sočiva (ili pasulja), slanutka i semenki, koji kombinujem sa svežim povrćem, poput celera, šargarepe, paprike i slično. A ko kaže da se pasulj ne može jesti ni za doručak!? Malo izmijenjen oblik ponašanja u kuhinji, a evo i prirodnog lijeka! Hrana vjerovatno neće biti jedini efikasan saučesnik u borbi protiv simptoma koje imamo u perimenopauzi i menopauzi, ali nam može biti velika, pa čak i ključna podrška na putu eliminacije tegoba. Suplementacija je takođe važna vitaminipogotovo ako se nekih od njih ne zasitimo. Dosta svežeg povrća i voća zamijenite visokotehnološku prerađenu hranu, zamijenite slatkiše i grickalice sjemenkama i orašastim plodovima i proglasit ćete konačnu pobjedu. I zamijenite naviku da naporan radni dan završite čašom vina zdravijom opcijom za ovaj dio dana – čajem od lavande, sladića, hmelja ili matičnjaka. Od ovih biljaka možete napraviti i čajnu mješavinu koja će vas prirodno uspavati i omogućiti kvalitetan san. Popijte čašu dobrog vina uz sledeći ručak. Koliko god da je bogato korisnim antioksidansima, crno vino ipak sadrži alkohol, a poznato je da ova komponenta skraćuje kvalitetan san i odmor jer se u organizmu razlaže u acetaldehid koji utiče na oslobađanje kortizola i adrenalina. A ko još može da spava kada mu hormoni stresa kruže krvotokom?!? Možda ćemo lakše i brže zaspati nakon čaše vina, ali ćemo se sigurno brže probuditi, neispavani i još uvijek umorni, s malom šansom da ponovo zaspimo. Savjetujem vam da ne odustajete potpuno od svoje navike, ako je imate, već da popijete čašu dobrog crnog vina u pravo vrijeme. I zato, ako me danas negdje vidite kako nježno mašem lepezom na damski način, znajte da je to samo dio sadašnjeg stajlinga odjeće i evociranje uspomena na kupovinu suvenira iz Venecije, a ne potreba da se rashlađujem zbog vrućina u menopauzi. … Potrebni sastojci: • šolja sočiva (ili pasulja) • šolja slanutka • po 2 supene kašike sjemenki lana, suncokreta, nevena i susama • 2 kašike senfa • 1 kašika tahinija • 1 češanj belog luka • pola kašičice kurkume • prstohvat suvih začina: biber, bosiljak, peršun, vlasac (izbor zavisi od ukusa) • ulje, so, limunov sok priprema: skuvajte sočivo i slanutak, procijedite, pomiješajte sve sastojke i blendajte do željene teksture. savjet: sjemenke dodajte na kraju i nemojte miješati, da biste podstakli žvakanje! Šta može zlatni mak?
Biljke bogate fitoestrogenima
Hrana kao odlična podrška
Recept za namaz od sočiva
POPULARNO:
- Preminuo je muškarac koji se jutros zapalio na Markovom trgu
- Ova kazna prijeti muškarcu koji je dronom udario u helikopter MUP RS
- Snima se Gladiator 2: Slike sa seta pokazuju glumca koji mijenja Russella Crowwa
- Broj transplantacija u BiH još mali, više od 300 osoba na listi čekanja
- Peau kolekcija kupaćih kostima domaćeg brenda očarava na prvu
- Željezničar najavio novog trenera zanimljivim videom (VIDEO)
- Čović, Lendo, Isak i drugi
- Najmanje četiri osobe upucane u centru Atlante: Policija upozorava da je situacija i dalje aktivna – Novosti